17. apr, 2016

Första fasta maten!

Idag har valparna fått smaka fast föda för första gången! De fick rå köttfärs blandat med ägggula och vatten och gissa om det gick hem! Först fattade de inte vad de skulle göra, men när de väl fått kläm på att det var mat och att det var gott så blev det ett väldigt smaskande i matskålen. Det var ju lite si och så med bordsskicket och somliga valde att stå i matskålen och äta och de sölade ner varandra ganska bra. Men jag tror inte att Luna hade så mycket emot att tvätta dem rena sen, de smakade ju gott! Det känns skönt att kunna börja avlasta Luna lite när det gäller maten. Det är tufft att föda elva stycken även om hon har mat till alla. Det märks främst på att Luna är fixerad vid mat och det är ju inte så konstigt, det krävs mycket av hennes kropp att producera mjölk till en så stor kull. Luna får mycket mat av oss, men ändå lägger hon inte på sig så energin går i första hand till valparna.

Jag vet att det diskuteras hurvida man skall ge valpar typ köttfärs eller bara hålla sig till de etablerade valpfoder som finns. Jag är dock att samma åsikt som SKK och följande text har jag klippt från deras sida angående valpars första veckor i livet: 

"Snart lär sig valpkullen uppskatta köttfärsutdelningen och man kan så smått utöka menyn. Nu kan man förslagsvis använda sig av något av de färdiga foder för spädvalpar som de etablerade producenterna erbjuder.

Det tycks dock finnas ett värde i att fortsätta ge en eller två portioner om dagen av en valpanpassad matblandning som inte består av färdigfoder. Studier av raser drabbade av atopi (allergisk hudsjukdom) visar att smakportioner av olika födoämnen ver­kar gynnsamt för immunförsvaret och motverkar uppkomsten av allergier. Huruvida detta gäller alla hundraser förtäljer inte studien, men visst kan man tänka sig att det är bra för valparnas tarmflora och immunförsvar att få pröva på, inom en förnuftig gräns, olika sorters mat. Det ska självkart vara sådant som är lämpligt för småvalpar. "

Valparna börjar bli mer och mer rörliga och alla har nu sina ögon öppna även om det fortfarande är lite si och så med seendet. Men de börjar bli mer och mer sociala och när man sitter vid vallplådan och smeker på dem så är det några som till och med har börjat vifta på sina svansar Hjärta. De blir ju tre veckor på tisdag och det är bara att konstatera att tiden flyger fram!