31. mar, 2016

Nu är valparna här!

Nu är äntligen valparna här! Den 29 mars, på dag 63, födde Luna elva pigga och fina valpar. Det blev fem bruna tikar, en brun hane och fem svarta hanar.

Redan på kvällen den 28 började Luna att flåsa och bli lite orolig. Vi låg i det som är valprum och mestadelen av natten låg Luna hos mig i sängen. Ibland var hon nere och bäddade i valplådan. Det blev inte mycket sömn för någon av oss den natten. Jag trodde hon skulle börja valpa när som helst och ringde in min kompis Anette som assisterande barnmorska på morgonen. Men vi fick vänta... och vänta. Luna flåsade på, ville inte äta nåt särskilt men fil  med lite socker gick  ner. Men vid 21-tiden på kvällen var det dags och 21.10 kom den första valpen till världen, en brun hane. Sedan rullade det på och strax före klockan sex på morgonen var det klart. Elva nya underverkt var ett faktum och Luna skötte det hela exemplariskt! Lätta förlossningar och alla valpar var pigga och alterta från första stund. Det är så skönt, för man har alltid ett litet "tänk om" i bakhuvudet. 

Nu har valparna hunnit bli 1,5 dygn. De äter och beter sig som nyfödda valpar skall: har en aktiv drömsömn, bråkar om de bästa spenarna och ger ett allmänt friskt och gott intryck.

Jag har hunnit ta igen lite sömn och har till och med duschat och borstat tänderna Vinkar. Luna är lugnet själv i valplådan och håller så fin koll på alla elva små!

Kom osökt att tänka på en barnvisa som mamma sjöng för mig när jag var liten: När trolllmor har lagt de elva små trollen och bundit hop dem i svansen, då sjunger hon sakta för elva små trollen de vackraste ord hon känner: Ho ajajajaj buff... Känner ni igen den?

 

Det skall bli så häftigt att få uppleva äventyret med den här kullen!